Boksdoorn - Lycium barbarum
Nachtschadefamilie - Solanaceae
Drachtplant, hommelplant
Een heester
Bloeiperiode: mei - oktober
Bloem: paarsbruin-paarsachtig, bloeiwijze okselstandig, 1 tot 4 bloemen bijeen
Blad: blad grijsgroen, langwerpig tot lancetvormig
Vrucht: bes oranjerood, langwerpig tot ovaal
Overige: takken zijn lang en dun en meestal met doornen bezet; takken aanvankelijk kruidachtig, maar ze verhouten in de loop van het groeiseizoen; ze slingeren zich tussen andere planten door, maar vaak ook recht opstaand
Hoogte: tot ca. 2,5 (3) m
 
De heester kan zeer dicht en tamelijk breed (2-3 m) uitgroeien, maar bevat dan onder natuurlijke omstandigheden vaak veel dood en verterend hout (takken); wordt vooral bij kweekvormen een echte heester.
Milieu en groeiplaats: op droge en stuivende plaatsen in en langs de duinen; op kalkhoudende schrale tot voedselrijke, humusarme bodems; langs bosrangen en in struweel; vaak langs allerlei paden en duinranden; zon- tijdelijk licht beschaduwd.
Herkomst en verspreiding in Nederland: uit China waar die op de bes op grote schaal wordt geteeld; in Nederland ingevoerd en ingeburgerd in het duingebied, vooral ten Zuiden van Bergen; lokaal ook talrijk ten Noorden van Bergen; aan de kust ook spontaan in openbaar groen. In het binnenland vrij zeldzaam.
Fauna: hommels, honingbijen.
Toepassing: In heem- en natuurtuinen, botanische tuinen; wordt ook in tuinen aangeplant; werd vooral vroeger (onder meer in Zeeland ook in heggen aangeplant. Bessen worden voor vitamine als consumptie gebruikt maar bevatten ook giftige stoffen.
Beheer: speciaal vegetatiebeheer niet noodzakelijk; moet in tuinen voor de bessen ca. 30-50% worden teruggesnoeid; nieuwe zijscheuten moeten tot ca. 20 cm worden teruggesnoeid; de plant bloeit in principe op eenjarig hout, maar vaak als zijscheuten van meerjarig hout. Kan zich door wortelknoppen aan de horizontale wortels sterk uitbreiden en zich op deze wijze gemakkelijk nestelen tussen andere planten.
Wilde solitaire bijen: niet waargenomen.
Dracht: nectar en wit stuifmeel. Indicatie voor dracht: in de omgeving van bijenvolken en bij talrijk voorkomen van boksdoorn code 3, anders code 1.
 
Platen Boksdoorn - Lycium barbarum (bron links: O.W. Thomé Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz; rechts: A. Masclef, Atlas des plantes de France)
 
Groei en bloeiwijze
 
Fragment vegetatie duinrand op Vlieland
 
Detail begroeiing in een vegetatie met rimpelroos
 
Bloem
 
Rijpe bessen
 
De bessen zijn meestal langwerpig, maar kunnen ook tamelijk ovaal of bol zijn -
 
Bessen van boksdoorn die minder langwerpig zijn dan meestal het geval is
 
Een akkerhommel zoekt nectar
 
Aardhommels zoeken nectar (links met mijten)
 
Honingbijen met wit stuifmeel
 
Honingbijen met wit stuifmeel
 
Honingbijen met wit stuifmeel