Kleine maagdenpalm - Vinca minor
Apocynaceae - Maagdenpalmfamilie
Hommelplant, drachtpant, bijenplant, vlinderplant
Een verblijvende (vaste) plant
Bloeiperiode: april-mei
Bloem: bloem trompetvormig, licht blauw, bloemkroon 5-lobbig; 1 stijl met onderin de bloem naast het vrucht-beginsel 2 nectarklieren; de stijl is naar boven sterk verbreed en bovenaan met een brede ring die om de stijl aansluit en door 5 haarbundels (een haarring) is beschermd tegen de pollen uit dezelfde bloem; boven de haarring de helm-knoppen van de 5 korte, kromme meeldraden; bloeiwijze okselstandig, 1 bloem per bladpaar.
Blad: leerachtig, wintergroen, elliptisch tot langwerpig en met gaafrandige rand
Vrucht: een ca. 2 cm lange buisvormige, meestal zaadloze kokervrucht
Overige: met kruipende stengels die wortelen op de knopen
Hoogte: 0,15-0,2 m; tot ca. 0,5 m lang.
Milieu en groeiplaats: vochtige, en vaak kalkhoudende en humushoudende, min of meer voedselrijke, leem- en bosbodems; in loofbossen, onder struwelen, langs holle wegen en spoorwegen en op buitenplaatsen; beschaduwd; in tuinen ook in de volle zon.
Verspreiding in Nederland: Zuid-Limburg, omgeving van Nijmegen, Winterswijk en oostelijk Twente.
Toepassing: tuinen.
Beheer: zoveel mogelijk met rust laten in ieder geval niet rigoureus ingrijpen; als tuinplant na de bloei terug knippen, dat bevordert de volgende bloei.
Wilde solitaire bijen: alleen en in verschillende jaren in Zuid-Limburg waargenomen.
  Gewone sachembij Anthophora plumipes  
Bijen bezoek in het algemeen: Vinca minor wordt voor al door hommels bezocht. in Zuid-Limburg heb ik in verschillende jaren geregeld Sachembijen op Vinca waargenomen. Honingbijen worden zelden op Vinca gezieb. Eind maart 2019. Bezochten op Vlieland veel honingbijen de bloemen van deze plant. Er werd alleen nectar verzameld. Het was op ca 100 m afstand van een imker. Verder werden de planten bezocht door hommels, koolwitjes, en zelfs een glasvleugel pijlstaart. Dit is geen rede om Vinca voor bijen aan te planten. Als je het een leuke plant vindt kan dat natuurlijk wel.

 

Platen - (bron links: Flora Batavia Jan Kops et al.; rechts: O.W. Thomé Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885)
 
Bloem en blad
 
Fragment bloem met de haarring en de 5 helmhokjes.
 
Een ontluikende bloemknop
 
Fragment vegetatie
 
Fragment
 
Gewone sachembij
 
Honingbij
 
Honingbij
 
Koolwitje