Duindoornfamilie - Elaeagnaceae Overzicht soorten
Houtige planten met zilverachtig glanzende schubben of sterharen en verspreidstaande enkelvoudige bladen; planten met 2-slachtige bloemen of 2-huizig.
Bloem
- bloem zonder kroonbladen; kelkbladen 2 (bij duindoorn) of 4 die op de kelkbuis staan in geplant.
- Meeldraden 4 ( de soorten op deze pagina) of 8 en vergroeid met de kelk.
- Stamper: een 1-hokkig, bovenstandig vruchtbeginsel en 1 stijl.
In oudere flora's wordt het vruchtbeginsel onderstandig genoemd, maar in flora's van de laatste decennia bovenstandig. De vruchtbeginsels zijn niet echt met de kelk vergroeid, maar worden sterk door de kelk omsloten. Daardoor lijkt het onderstandig.
- Bloeiwijze gevarieerd.
- Nectariën: een discus rond de stijl .
Vrucht: nootje in een vlezige schijnbes die wordt gevormd door de kelkbuis die om de vrucht heen groeit.
Bloemen zonder kroonbladen en met 4 meeldraden van Elaeagnus multiflora
 
Enkele voorbeelden (Voor Nederlandse of wetenschappelijk namen zie overzicht)
Elaeagnus x ebbingei Smalle olijfwilg
   
Elaeagnus umbellata
--
Soorten op deze website
Elaeagnus angustifolia Smalle olijfwilg
Elaeagnus x ebbingei Olijfwilg
Elaeagnus multiflora Langstelige olijfwilg
Elaeagnus umbellata Olijfwilg
Duindoorn wordt in het plantenvademecum (Koster, 2007 wel als drachtplant genoemd, maar daar zijn door mijzelf f zo weinig bijen op waargenomen dat hij is gekwalificeerd als Hb1 voor stuifmeel. De laatste 10 jaar heb ik zelf geen bijen op duindoorn gezien. Daarom is deze heester ook nog niet geplaatst op deze website.
In het Handboek der moderne bijenteelt op pag. 305 (Shotman ca, 1945) wordt duindoorn genoemd in de categorie "Belangrijkste neven drachtplanten". "Hippohpae ramnoides; doornige struik met kleine bruinachtige bloemen. Komt algemeen voor in de duinstreken ook als sierstruiken om de oranje (schijn) bessen. Honingt goed en levert een aanmerkelijke dracht op". Helaas heb ik dat zelf nog niet kunnen vaststellen. Wat bijenbezoek betreft is duindoorn misschien te vergelijken met de gewone vlier. Gewoonlijk worden op deze plant geen bijen waargenomen, maar soms worden ze talrijk door honingbijen bezocht. (zie bij gewone vlier).